V Poľsku sa stretávajú šéfovia diplomacií troch regionálnych zoskupení

20.02.2013 Celý región

Gdansk (TASR) - Prvýkrát v dejinách Vyšehradskej štvorky (V4) sa dnes stretávajú šéfovia diplomacií troch regionálnych zoskupení: do Gdanska pricestovali ministri V4, Severskej rady a baltských štátov. Dovedna je v Poľsku 12 ministrov, z toho desať z Európskej únie.
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák verí, že sa z dnešného rokovania stane každoročná tradícia v takomto formáte.
Diskutovať sa bude o tom, ako pomôcť únii naštartovať rast, pričom na túto problematiku poskytnú pohľad štáty strednej a severnej Európy. Spoločnou témou je ďalšie rozširovanie EÚ smerom na Balkán, ako aj vzťah ku krajinám Východného partnerstva a Rusku.
Lajčák očakáva, že by sa mohli dopracovať k záverom, ktoré budú spoločne prezentovať na pôde EÚ a NATO. "Dôležité je, aby sa Ukrajina stala súčasťou nášho ekonomického priestoru, keďže momentálne si volí medzi tým, či bude súčasťou voľného trhu s EÚ, alebo colnej únie s Ruskom. Myslím si, že je dobré pre úniu, aby sme mali Ukrajinu na našej strane," konštatoval.
Potvrdil, že EÚ má záujem na tom, aby sa v novembri na Vilniuskom summite podpísala asociačná dohoda s Ukrajinou. Ministri budú hovoriť o tom, ako prekonať momentálnu blokádu komunikácie s Bieloruskom, nestratiť pozitívne smerovanie Moldavska, a ako udržať demokratické trendy v troch zakaukazských republikách - Arménsku, Azerbajdžane a Gruzínsku.
V prípade dialógu s Ruskom má únia záujem na vecnom a pragmatickom dialógu pri rešpektovaní záujmov jednej aj druhej strany. "Nebudeme prekračovať ruské červené čiary, ale zadefinujeme si naše a budeme trvať na tom, aby boli rešpektované," upozornil Lajčák.
Dnešné stretnutie vníma veľmi pozitívne, keďže, ako poznamenal, všetky zúčastnené krajiny majú na tieto témy blízke názory a takéto rokovania pomôžu v tom, aby ich spoločný hlas bolo počuť na širšom medzinárodnom poli.
Medzi severské alebo nordické štáty sa radí Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko a Švédsko. K pobaltským štátom patrí Estónsko, Litva a Lotyšsko.

 

Vyberte región